Att bygga en stol av plastavfall #3

Det är här är tredje inlägget i serien om mitt examensarbete i industridesign (BA) vid Konstfack.

Efter en tids intensiv research insåg jag dels att jag behövde ett byggmaterial av återvunnen plast i hög kvalitet för att kunna bygga en fungerande stol, och dels att jag inte skulle kunna göra materialet själv eftersom jag inte var materialforskare, hade begränsad tid och att faciliteterna på skolan inte var tillräckliga.

Delvis genom Precious Plastic‘s nätverk upptäckte att det fannas personer runt om i världen som återvann plast genom att samla in, tvätta, mala ner och sedan formpressa den till paneler. Jag kontaktade alla jag kunde hitta i Sverige, Norge, Finland, Danmark och allt eftersom jag stötte på stängda dörrar flyttade jag mina gränser längre söder ut. Antingen producerade de inte paneler, eller inte tillräckligt stora, eller inte just nu, men tillslut fick jag napp i Nederländerna. Det var bara att bege sig! Ingen tid att förlora.

Jag var skräckslagen för detta var verkligen att kasta sig ut, tvinga mig själv att tro på att ny mark fanns där att ta emot mig, men man kan inte alltid invänta känslan. Ibland måste man göra oavsett den, trots den. Ibland är ens rädslor större än verkligheten, de hinner växa sig oproportionerligt stora, och det finns ingen logik som kan slå hål på dem. Då måste man trotsa dem, ha som målsättning att överbevisa dem, visa dem att de har fel. Det är enklare om man inte är ensam. 🙂

Första färjan över till andra sidan stan.

Kom fram till Malmö och somnade vid 02. Upp igen vid sju och gasen i botten.

Danmark.
Typ i Tyskland.
Ladda och sträcka på benen.

Jag är så tacksam att jag har en familj som hela tiden stöttar mig och hjälper mig med mina projekt. Det har inte alltid varit så men nu är det. Ibland fastnar jag i tanken, jag vill veta mer och planera mer, men ibland hinner man inte det, det blir inte bättre, utan för att komma vidare måste man kasta sig ut, och jag är så tacksam att jag kunde ta det klivet tillsammans med den person jag litar mest på i hela världen. Den här resan, insikterna och mötena den kom att ge var grundläggande för projektet. <3

Up Next:

Att bygga en stol av plastavfall #2

Att bygga en stol av plastavfall #2